Używaj miodu zamiast cukru. Jaki miód wybrać?

Właściwości miodów naturalnych

Miody to niedocenione naturalne substancje, które silnie wspomagają naszą odporność oraz odgrywają istotną rolę w metabolizmie komórkowym. Miód zawiera szereg kwasów organicznych, aminokwasów, witamin takich jak: B2, B1, PP, B6, H, A, C, D, H oraz K, enzymów, białkowe substancje bakteriostatyczne i bakteriobójcze, biopierwiastki między innymi: potas, fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo, miedź i krzem. Należy także pamiętać, że zawierają także łatwo przyswajalne cukry proste i złożone, przez co należy kontrolować ilość ich spożycia, szczególnie jeśli mamy problem z podwyższonym poziomem cukru we krwi.

 

Jak odróżnić miód podrabiany od naturalnego?

Miód naturalny zawsze ulega krystalizacji, która w zależności od rodzaju miodu trwa od tygodnia do kilku miesięcy. Natomiast miód podrabiany będzie zawsze płynny.

Niestety pszczoły giną masowo, czego nie możemy zaobserwować po ilości sprzedaży miodu. Jest on wręcz sprzedawany w coraz większych ilościach, przez co wniosek nasuwa się sam, że na rynku jest sporo sztucznie podrabianych, które nie zawierają żadnych właściwości zdrowotnych. Dlatego warto postawić na miody od sprawdzonych, lokalnych pasiek, gdyż taki miód przyniesie nam wiele korzyści zdrowotnych. Najzdrowsze przedstawiamy poniżej:

Miód wielokwiatowy – powstaje z nektaru uzyskanego z różnych miododajnych kwiatów roślin uprawnych, leśnych, łąkowych oraz dziko żyjących. Jego barwa po zebraniu jest w odcieniach od jasnokremowej do herbacianej, jednakże po skrystalizowaniu zmienia barwę od jasnoszarej do jasnobrązowej. Miód ten znany jest z właściwości odtruwających, oddziałuje pozytywnie na układ krwionośny, a ponadto zwiększa ogólną witalność organizmu człowieka. Panie zainteresuje pewnie fakt, że korzystnie wpływa na stan skóry i włosów.

Miód gryczany– posiada on silny zapach i ma lekko piekący ostry smak. W stanie płynnym ma barwę od ciemno-herbacianej do brunatnej. Wspomaga leczenie chorób układu krążenia oraz o podłożu rodnikowym, w tym choroby Alzheimera, astmy oskrzelowej, cukrzycy, miażdżycy, choroby Parkinsona, zaćmy starczej oraz ostrego zapalenia trzustki. Znany jest także z dobroczynnego działania wspierającego pracę wątroby. Przedłuża działanie witaminy C, dzięki czemu wykazuje też działanie przeciwzapalne Zmniejsza cytotoksyczność utlenionego cholesterolu.Jest również zalecany w zaburzeniach krążenia krwi, zwłaszcza przy żylakach, w stanach wyczerpania, w nerwicach oraz w złamaniach kości.

Miód akacjowy– w stanie płynnym posiada barwę od bezbarwnej do jasnokremowej, natomiast w stanie skrystalizowanym od białej do słomkowej. Jest to miód o delikatnym zapachu kwiatu akacji. Charakteryzuje się znacznie większą zawartością sacharozy, niż wszystkie inne miody nektarowe. Ponieważ miód akacjowy zawiera stosunkowo dużo fruktozy. Jednak posiada niski indeks glikemiczny, pomimo iż jest słodszy od miodów zawierających sporo glukozy. Mogą go jeść alergicy, ponieważ zawiera stosunkowo mało pyłku. Znany jest także z tego, że wzmaga apetyt oraz osłabia wrażliwość na zakażenia górnych dróg oddechowych. Reguluje zaburzenia przewodu pokarmowego, sprawdza się przy nadkwasocie żołądka, zaparciach oraz biegunce. Stosuje się go w leczeniu bezsenności oraz, jak też w leczeniu niektórych zaburzeń nerek i dróg moczowych.

Miód lipowy– miód ten wyróżnia się silnym aromatem przypominającym zapach lipy. Ma ostry, lekko gorzkawy smak. Miód ten przyjmuje barwą od zielonkawożółtej do jasnobursztynowej. Wykazuje działanie wykrztuśne, napotne, przeciwgorączkowe i przeciwskurczowe. Świetnie sprawdza się także w walce ze stresem, gdyż działa uspokajająco. Jest stosowany w leczeniu ostrych i przewlekłych chorób górnych dróg oddechowych, gardła, angin, zatok oraz oskrzeli. Stąd jest szczególnie zalecany jest przy przeziębieniu i grypie. Polecany w nocnych napadach kaszlu u dzieci w wieku powyżej 12 miesięcy życia. Dzięki wysokiej aktywności antybiotycznej stosowany jest również w chorobach dróg moczowych i schorzeniach reumatycznych.

Miód rzepakowy– rozpoznamy go po tym, że stanie płynnym przybiera kolor słomkowy, a po skrystalizowaniu biały lub kremowy. Znany jest z tego, że silnie wspomaga wątrobę dlatego zalecany jest we wczesnych stadiach marskości. Ma silne właściwości odtruwające, stymulujące metabolizm komórkowy i drogi żółciowe. Działa wzmacniająco na serce i naczynia wieńcowe. Pomaga w walce ze stanami zapalnymi dróg oddechowych. Ze względu na największą zawartość glukozy polecany jest w stanach zapalnych wątroby, pęcherzyka żółciowego i przewodu pokarmowego., wspomaga serce i naczynia wieńcowe.

Miód wrzosowy– charakteryzuje się oo bursztynowo-herbacianym kolorem oraz galaretowatą konsystencją a jego zapach jest silny oraz przypomina zapach wrzosu. Miód ten jest stosowany w przypadku zapalenia dróg moczowych i zapalenia jelit. Wspomaga nerki, przy kamicy. drogi moczowe a także gruczoł krokowy. Działa antyzapalnie na wszelkie stany zapalne jamy ustnej i gardła oraz żołądka.

Miód spadziowymiody spadziowe z drzew iglastych zawierają substancje lecznicze stosowane w schorzeniach dróg oddechowych. Rozpoznamy go po ciemnej barwie z odcieniem zielonkawym. Natomiast w stanie płynnym jest prawie czarny, rozjaśnia się po skystalizowaniu. W miodach spadziowych znajduje się znaczny procent cukru złożonego, melecytozy, zwanego też cukrem modrzewiowym, który jest typowym składnikiem tychże miodów. Miód ten zawiera więcej antyoksydantów niż jasne miody. Z uwagi na dużą zawartość substancji mineralnych jest polecany także w stanach wywołanych przez wyniszczające biegunki.

Dla smakoszy powstają także różne ciekawe miody kremowane w połączeniu z owocami liofilizowanymi, charakteryzujące się niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Szczególnie docenią fani oryginalnych smaków. Szeroką paletę smaków znajdziecie wśród miodów kremowych z pasiek marki „Antoja” m.in. z czarną porzeczką, z maliną, z truskawką, z wiśnią, z różą a także z żurawiną.

Natomiast dla miłośników przypraw powstały także miody wielokwiatowe z dodatkiem przypraw m.in. z chili, z laską cynamonu oraz kremowy z kardamonem.

miody-kremowane-antoja