Szparagi, a żywność bez konserwantów

szparagi-a-zywnosc-bez-konserwantow.

Szparagi to jedno z darów natury, które gwarantują nam skarbnice witamin i innych czynnych związków dbających o nas. Choć sezon na szparagi to przełom wiosny i lata, to w naszym sklepie internetowym ze zdrową żywnością możemy znaleźć szparagi delikatesowe. Szparagi to naturalny produkt od firmy z ponad 50-letnią tradycją. Do produkcji wykorzystano tylko polskie surowce od lokalnych rolników. Produkt nie zawiera barwników, konserwantów, polepszaczy smaku, a domowa receptura wyróżnia przetwory wśród konkurentów. Na przykładzie szparagów powiemy również, dlaczego warto kupować żywność bez konserwantów.

Figura
Lato i wiosna to czas, kiedy chcielibyśmy zadbać o swoją figurę lub sylwetkę, idealnym warzywem, jaki możemy dodać do diety, to właśnie szparagi. 100 g tego cuda zawiera zaledwie 20 kcal. Kilogram szparagów, co jest porcją bardzo znikomą, ma mniej kalorii od bułki z szynki! Dodajmy, że wszelkie konserwanty sprawiają, że nasz organizm jest zdezorientowany w walce ze składnikami chemicznymi. Żywność bez konserwantów, znów górą!

Idealne dla kobiet w ciąży
Szparagi są bogatym źródłem kwasu foliowego, który zmniejsza ryzyko wystąpienia wad wrodzonych u dziecka. Ponadto szparagi świetnie zaspokajają większe zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne w czasie ciąży. Zjedzenie około 10 pędów szparagów to połowa dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Innym posiłkiem, który dostarczy bardzo duże pokłady kwasu foliowego, będzie ryż. Żywność bez konserwantów to podstawa w codziennej diecie przyszłej mamy,a i pamiętajcie kwas foliowy to naprawdę ważny suplement w rozwoju dziecka. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o witaminach, to zapraszamy do naszego bloga.

Chronią wzrok
Szparagi zawierają luteinę i
zeaksantynę, która gromadzi się w siatkówce, z głównie w plamce żółtej oraz w soczewce oka. Luteina odpowiadania za ochronę pręcików występujących w obwodowej części siatkówki, natomiast zeaksantyna osłania czopki znajdujące się w części centralnej. Barwniki, o których mowa osłaniają delikatne naczynia w naszym oku i stanowią żółty filtr przejmujący szkodliwe dla oka promieniowanie ultrafioletowe. W efekcie obniżają prawdopodobieństwo takich chorób jak zaćma czy zwyrodnienie barwników siatkówki. Pamiętajcie, żywność bez konserwantów jest waszym sojusznikiem w walce z chorobami.

Odporność
Szparagi, są bardzo dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Pozwalają one na usuwanie z organizmu nadmiaru toksyn oraz wolnych rodników, które przyczyniają się do kłopotów ze zdrowiem.

Szparagi są tak bardzo popularne, że już Oktawian August żyjący w latach 63 roku p.n.e. – 14 n.e. Powiedział Velocius quam asparagi coquantur, co oznacza Szybciej, niż się gotują szparagi”. Stwierdzenie to odnosiło się do szybkości, w jakim możemy przygotować szparagi, jednakże my polecamy szparagi z naszego sklepu internetowego lub zapraszamy do sklepu stacjonarnego.