Regionalna żywność a konieczność stosowania diety

regionalna-zywnosc

Czy muszę stosować dietę?
Odpowiedź na tak postawione pytanie jest proste: ty JUŻ masz dietę.
Zaskoczony?
Dieta to nic innego niż nawyki żywieniowe, regularne zestawy zjadanych potraw, podobna liczba kalorii, częstotliwość i pory posiłków. Tak więc każdy JAKĄŚ dietę ma.
Postawmy raczej inne pytanie: czy dieta, którą mam jest ODPOWIEDNIA? Czy regionalna żywność, którą na co dzień jemy jest odpowiednio zbilansowana?
To już zupełnie inna para kaloszy i na tak postawione pytanie postaramy się odpowiedzieć.

Dieta a styl życia.

Sposób żywienia powinno dobierać się ściśle pod kątem naszego trybu życia. W tym mieści się nasz wiek, intensywność aktywności fizycznej, wykonywana praca w tym godziny pracy.

Większość czynników rozumiemy intuicyjnie – większy wysiłek na co dzień to większe zapotrzebowanie na kalorie. Jednak jak do rodzaju diety mają się godziny pracy? To już nie jest tak ściśle związane z ilością spalanych kalorii, jednak ma ogromny wpływ na wchłanianie i trawienie. Nie można też zapominać, że wiele osób pracująca na nocne zmiany podjada poza posiłkami i zdecydowanie nie jest to zdrowa żywnosć – jest to dosyć naturalna kompensacja braku słońca i wynikająca z nietypowych godzin aktywność fizyczna. I chociaż każdy sklep ze zdrową żywnością posiada w ofercie zdrowsze i niskokaloryczne produkty takie jak pełnoziarniste batony, to najczęściej w takich sytuacjach wybierane są produkty bardzo niezdrowe, z dużą ilością cukru i tłuszczy. To skutkuje powolnym, ale systematycznym dostarczaniem do organizmu nadmiernych kalorii.

Dieta a choroby

To drugi po stylu życia czynnik determinujący rodzaj diety. Wiele chorób w tym szczególnie uczulenia i nietolerancje pokarmowe, wrzody i inne choroby układu trawienia wpływają na konieczność eliminowania pewnych produktów lub grup produktów żywieniowych z diety. Taka grupa produktów jak żywność ekologiczna jest w stanie uzupełnić wyeliminowane z konieczności produkty żywieniowe. Również inne jednostki chorobowe takie jak choroby układu krążenia mają wpływ na rodzaj diety.

Dieta, regionalna żywność a preferencje kulturowe

Oczywistym jest, że w różnych regionach świata dostępna jest inna żywność, co bezpośrednio przekłada się na styl diety. Aktualnie w dobie globalizacji regionalna żywność nie jest jedyna, jaka jest dostępna co znacznie poszerza możliwości komponowania zbilansowanej diety. Zdrowa żywność, którą posiada sklep ze zdrową żywnością pozwala wyjść poza schematy i urozmaicić dietę ekologicznymi produktami.

Jeśli wiemy już, że każdy ma jakąś dietę i wiemy co ją determinuje możemy przejść do odpowiedzi na pytanie: czy mam prawidłową dietę?

Jeśli utrzymujesz prawidłową wagę, masz energię, czujesz się dobrze, nie masz wzdęć i bolącego żołądka, a także urozmaicasz każdego dnia dietę o warzywa i owoce oraz odpowiednią ilość błonnika – to można założyć, że twoja dieta nie jest zła. Ale jak niemal wszystko, da się ją poprawić. Zawsze można ograniczyć cukry proste i węglowodany w postaci białego pieczywa i innych produktów z białej mąki. Sklepy ze zdrową żywnością posiadają w sprzedaży pieczywo z pełnego ziarna oraz inne produkty, które w znaczny sposób poprawią naszą dietę. Zawsze można ograniczyć także złe tłuszcze i zastąpić je zdrowszymi.

Jeśli natomiast twoja masa ciała się zmienia, a jej wahania są spore, nie masz energii, czujesz się osowiały, nie masz ochoty i chęci na aktywność, masz problemy gastryczne to oczywisty znak, że twoja dieta jest nieprawidłowa. Trwanie w niewłaściwych nawykach żywieniowych przez dłuższy czas prowadzić może nie tylko do otyłości, ale też wielu chorób wynikających z niedobór ważnych składników odżywczych. Regionalna żywność dostępna w Polsce jest wystarczająca do pokrycia zapotrzebowania na wszystkie składniki pokarmowe. Nie trzeba więc szukać tzw. super food – czyli żywności o najwyższych parametrach.

Podsumowując: wszyscy niezależnie od aktualnego stylu życia, posiadanych chorób czy miejsca w którym żyją powinni zastanowić się nad swoją dietą i wprowadzić odpowiednie zmiany. Zdrowa regionalna żywność powinna gościć na naszych talerzach każdego dnia. Należy być przy tym krytycznym i obiektywnym, gdyż ukrywanie prawdy przed samym sobą nie wróży nic dobrego dla naszego zdrowia.