Zupa z pstrąga

Zupa z pstrąga

Składniki:

  • 2 świeże pstrągi patroszone
  • 4 marchwie
  • 1 pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 500 g ziemniaków
  • 300 g słodkiej śmietany
  • 3 plasterki imbiru
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 3 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • natka pietruszki do posypania

 

W pierwszej kolejności  należy obrać cebulę oraz pokroić w kostkę. Marchewki i pietruszkę pokroić w paseczki lub w kostkę.

Selera naciowego umyć i pokroić w paseczki. Imbir posiekać drobniutko.

W garnku o grubym dnie podsmażam na oleju cebulę z warzywami i imbirem. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę.

Do garnka włożyć ziemniaki, całe umyte pstrągi i dolać 2 litry wody. Zagotować. Gotować pod przykryciem przez 10 minut.

Wyłowić pstrągi, ostudzić i obierać ze skóry i ości. Dodać do zupy.

Jeśli ziemniaki są miękkie, dolać słodką śmietanę i doprawić do smaku. Podawać z posiekaną natką pietruszki.