Zupa z pstrąga
Składniki:
- 2 świeże pstrągi patroszone
- 4 marchwie
- 1 pietruszka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 500 g ziemniaków
- 300 g słodkiej śmietany
- 3 plasterki imbiru
- sól, pieprz do smaku
- 4 listki laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 3 łyżki oleju
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- natka pietruszki do posypania
W pierwszej kolejności należy obrać cebulę oraz pokroić w kostkę. Marchewki i pietruszkę pokroić w paseczki lub w kostkę.
Selera naciowego umyć i pokroić w paseczki. Imbir posiekać drobniutko.
W garnku o grubym dnie podsmażam na oleju cebulę z warzywami i imbirem. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę.
Do garnka włożyć ziemniaki, całe umyte pstrągi i dolać 2 litry wody. Zagotować. Gotować pod przykryciem przez 10 minut.
Wyłowić pstrągi, ostudzić i obierać ze skóry i ości. Dodać do zupy.
Jeśli ziemniaki są miękkie, dolać słodką śmietanę i doprawić do smaku. Podawać z posiekaną natką pietruszki.