Sernik na makowym spodzie z musem żurawinowym i czekoladą

sernik-waniliowo-czekoladowy-na-makowym-spodzie

Składniki:

  • 250 g masy makowej
  • 7 jajek
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 30 g orzechów włoskich
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300g erytrolu lub cukru
  • 2 łyżeczki wanilli w proszku lub 1 laska wanilii
  • 125 ml śmietanki 30%
  • skórka z 2 pomarańczy
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 30 gram świeżej lub suszonej żurawiny

Przedstawiamy zwycięski przepis naszego świątecznego konkursu według przepisu Pani Doroty Domino, autorki bloga https://flymetothespoon.com/ . Ten ciekawy, niebanalny sernik to połączenie tradycyjnych świątecznych smaków w nowym wydaniu.

Zaczynamy od przepis na spód ciasta:

  • 250 g gotowej lub domowej masy makowej z tego przepisu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 30 gr posiekanych orzechów włoskich

Szykujemy spód. Ubijamy białka na sztywno, dodajemy żółtka i miksujemy jeszcze chwilę. Dodajemy masę makową i masło, mieszamy. Wylewamy na spód tortownicy i pieczemy 15 minut (przy gotowej masie przedłużyć czas pieczenia do 20 minut).

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i posypujemy mąką.

Na masę sernikową:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka erytrolu lub cukru
  • 2 łyżeczki wanilii w proszku lub 1 laska wanilii
  • 5 jajek
  • 125 ml śmietanki 30%
  • Skórka z 1 pomarańczy
  • 100 g czekolady gorzkiej

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (miseczkę z czekolada ustawiamy w rondelku z gotująca się wodą tak, aby nie dotykała wody). Odstawiamy.

Miksujemy krótko twaróg z cukrem i mąką oraz wanilią. Dodajemy kolejno jajka i śmietankę. Dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy i odlewamy około 1/3 masy. Do mniejszej części masy dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy.

Miksujemy krótko twaróg z cukrem i mąką oraz wanilią. Dodajemy kolejno jajka i śmietankę. Dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy i odlewamy około 1/3 masy. Do mniejszej części masy dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy.

Na spód sernika wylewamy najpierw jasną masę, a potem ciemną – możemy lekko pomieszać, aby utworzyły się esy floresy. Masy nie będą idealnie oddzielone.

Na dolny poziom piekarnika wstawiamy większa tortownicę lub blachę z wodą, a sernik wstawiamy piętro wyżej. Pieczemy w takiej kąpieli wodnej 15 minut, a po tym czasie zmniejszamy temperaturę i pieczemy jeszcze 90 minut. Studzimy 15 minut w zamkniętym piekarniku, kolejne 15 w uchylonym. Dopiero po tym czasie wyjmujemy sernik i zostawiamy do ostygnięcia.

Na mus żurawinowy:

  • 300 g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • Skórka z 1 pomarańczy
  • 100 g erytrolu lub cukru

Gotujemy wszystkie składniki w rondelku, aż żurawina zacznie się rozpadać. Przecieramy i zostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Wykładamy na sernik. Dekorujemy według uznania np. pozostałą żurawiną.