Pikantna zupa krem z dyni z dodatkiem słonecznika
Warzywa (najlepiej ekologiczne lub z własnego ogródka)
Składniki:
- 1 - 1,2 kg dyni (bez skóry i pestek)
- pół cebuli
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- 1/4 małej papryczki chilli
- 1/3 selera
- 3 ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
Pozostałe składniki:
- łyżeczka masła
- łyżka oliwy
- szklanka bulionu warzywnego (BIOLOGICO)
- liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- szczypta kminku
- szczypta mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
- grzanki
- łyżka jogurtu naturalnego
To jedna z tych zup, która powinna królować na stole w okresie od końca sierpnia do listopada. Zdrowy, pożywny, ogrzewający i naprawdę dobrze doprawiony krem przypadnie do gustu smakoszom ostrych dań oraz tym którym regionalna żywność smakuje najbardziej.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Na początek myjemy, osuszamy i obieramy świeże warzywa. Następnie marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki kroimy w kostkę. Z papryczki usuwamy nasiona. Cebulę, czosnek i papryczkę drobno siekamy. Naszą królową – dynię, kroimy na drobne kawałki.
- W rondlu rozgrzewamy oliwę i masło, wrzucamy cebulę z czosnkiem, które szklimy przez około 2 minuty. Następnie dodajemy posiekaną papryczkę i pozostałe warzywa (marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki), oprószamy słodką papryką. Obsmażamy około 7 minut to momentu aż warzywa nabiorą złotego koloru.
- Pokrojoną dynię dodajemy do przesmażonych warzyw i smażymy jeszcze około 2 minuty. Całość doprawiamy pieprzem, imbirem, tymiankiem, liściem laurowym, zielem angielskim, kminkiem i odrobiną soli. Pamiętajcie o dokładnym wymieszaniu ?
- Przygotowane wcześniej warzywa zalewamy ok. 1-1,2 litra gorącej wody i szklanką bulionu. Nasz wywar gotujemy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, do momentu aż warzywa będą miękkie (około 20-25 minut).
- Z gotowej zupy wyjmujemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość miksujemy blenderem na gładką masę. Podajemy z grzankami – najlepiej o smaku serowo-tymiankowym ze swojskiego chleba, oraz kleksem jogurtu naturalnego.