Pikantna zupa krem z dyni z dodatkiem słonecznika

Pikantna zupa krem z dyni z dodatkiem słonecznika

Warzywa (najlepiej ekologiczne lub z własnego ogródka)

Składniki:

  • 1 - 1,2 kg dyni (bez skóry i pestek)
  • pół cebuli
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 1/4 małej papryczki chilli
  • 1/3 selera
  • 3 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku

Pozostałe składniki:

  • łyżeczka masła
  • łyżka oliwy
  • szklanka bulionu warzywnego (BIOLOGICO)
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • szczypta kminku
  • szczypta mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • grzanki
  • łyżka jogurtu naturalnego

To jedna z tych zup, która powinna królować na stole w okresie od końca sierpnia do listopada. Zdrowy, pożywny, ogrzewający i naprawdę dobrze doprawiony krem przypadnie do gustu smakoszom ostrych dań oraz tym którym regionalna żywność smakuje najbardziej.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Na początek myjemy, osuszamy i obieramy świeże warzywa. Następnie marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki kroimy w kostkę. Z papryczki usuwamy nasiona. Cebulę, czosnek i papryczkę drobno siekamy. Naszą królową – dynię, kroimy na drobne kawałki.
  2. W rondlu rozgrzewamy oliwę i masło, wrzucamy cebulę z czosnkiem, które szklimy przez około 2 minuty. Następnie dodajemy posiekaną papryczkę i pozostałe warzywa (marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki), oprószamy słodką papryką. Obsmażamy około 7 minut to momentu aż warzywa nabiorą złotego koloru.
  3. Pokrojoną dynię dodajemy do przesmażonych warzyw i smażymy jeszcze około 2 minuty. Całość doprawiamy pieprzem, imbirem, tymiankiem, liściem laurowym, zielem angielskim, kminkiem i odrobiną soli. Pamiętajcie o dokładnym wymieszaniu ?
  4. Przygotowane wcześniej warzywa zalewamy ok. 1-1,2 litra gorącej wody i szklanką bulionu. Nasz wywar gotujemy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, do momentu aż warzywa będą miękkie (około 20-25 minut).
  5. Z gotowej zupy wyjmujemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość miksujemy blenderem na gładką masę. Podajemy z grzankami – najlepiej o smaku serowo-tymiankowym ze swojskiego chleba, oraz kleksem jogurtu naturalnego.