Malinowy tort przekładany kremem z kaszy mannej

malinowy-tort-z-kasza-manna

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 1,5 proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 375 ml mleka sojowego
  • 250 ml oleju roślinnego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 słoiczek dżemu malinowego Maliny Spod Ślęży
  • 1 litr mleka roślinnego
  • 1 szklanka kaszy mannej
  • 100 g margaryny roślinnej
  • 3 duże łyżki oleju kokosowego
  • 50 g cukru (do smaku, według uznania)
  • agar (ilość wg. opakowania)
  • sok z cytryny z wodą (do nasączania biszkoptu)

BISZKOPT:

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni Celsjusza. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy olejem.

Mleko mieszamy z octem i odstawiamy do zgęstnienia na 5-10 minut. Suche składniki na biszkopt (mąka, mąka ziemniaczana, proszek do pieczenia, soda, cukier) łączymy i przesiewamy do miski. Do zgęstniałego mleka wlewamy olej, dodajemy 2 łyżki dżemu malinowego i mieszamy aż do połączenia.
Suche składniki łączymy z mokrymi używając szpatułki – nie mieszamy za długo, aby nie uwolniło się zbyt dużo glutenu (wtedy ciasto będzie „kluchowate”). Wymieszane ciasto wylewamy na blachę i pieczemy około 45 minut lub do tzw. „suchego patyczka”.

KREM:

Kasze manną gotujemy razem z olejem kokosowym i cukrem. Ostudzamy i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień zblendować z margaryną.

GÓRNA POLEWA à la galaretka:

Słoik dżemu malinowego i agar przygotować według sugestii na opakowaniu.

TORT:
Wystudzony biszkopt przeciąć na 3 części, każdą z nich nasączyć wodą i sokiem z cytryny. Warstwy przekładać cienka warstwą dżemu malinowego oraz kremu z kaszy mannej. Na górę tortu wyłożyć dżem wymieszany z agarem. Gotowe. Smacznego !

 

Zdjęcia oraz przepis na pyszny tort pochodzą z blogu kulinarnego ZIELONA STRONA GOTOWANIA.
Zobaczcie blog klikając TUTAJ lub odwiedźcie fanpage TUTAJ.

 

Te składniki znajdziecie u nas (kliknij):