Malinowy tort przekładany kremem z kaszy mannej
Składniki:
- 400 g mąki
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g cukru trzcinowego
- 1,5 proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 375 ml mleka sojowego
- 250 ml oleju roślinnego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 słoiczek dżemu malinowego Maliny Spod Ślęży
- 1 litr mleka roślinnego
- 1 szklanka kaszy mannej
- 100 g margaryny roślinnej
- 3 duże łyżki oleju kokosowego
- 50 g cukru (do smaku, według uznania)
- agar (ilość wg. opakowania)
- sok z cytryny z wodą (do nasączania biszkoptu)
BISZKOPT:
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni Celsjusza. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy olejem.
Mleko mieszamy z octem i odstawiamy do zgęstnienia na 5-10 minut. Suche składniki na biszkopt (mąka, mąka ziemniaczana, proszek do pieczenia, soda, cukier) łączymy i przesiewamy do miski. Do zgęstniałego mleka wlewamy olej, dodajemy 2 łyżki dżemu malinowego i mieszamy aż do połączenia.
Suche składniki łączymy z mokrymi używając szpatułki – nie mieszamy za długo, aby nie uwolniło się zbyt dużo glutenu (wtedy ciasto będzie „kluchowate”). Wymieszane ciasto wylewamy na blachę i pieczemy około 45 minut lub do tzw. „suchego patyczka”.
KREM:
Kasze manną gotujemy razem z olejem kokosowym i cukrem. Ostudzamy i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień zblendować z margaryną.
GÓRNA POLEWA à la galaretka:
Słoik dżemu malinowego i agar przygotować według sugestii na opakowaniu.
TORT:
Wystudzony biszkopt przeciąć na 3 części, każdą z nich nasączyć wodą i sokiem z cytryny. Warstwy przekładać cienka warstwą dżemu malinowego oraz kremu z kaszy mannej. Na górę tortu wyłożyć dżem wymieszany z agarem. Gotowe. Smacznego !
Zdjęcia oraz przepis na pyszny tort pochodzą z blogu kulinarnego ZIELONA STRONA GOTOWANIA.
Zobaczcie blog klikając TUTAJ lub odwiedźcie fanpage TUTAJ.
Te składniki znajdziecie u nas (kliknij):
- dżem malinowy Maliny Spod Ślęży
- mąka do wypieków
- cukier trzcinowy
- olej roślinny rzepakowy lub słonecznikowy
- olej kokosowy