Kulki mocy w liofilizowanej czarnej porzeczce

kulki mocy

Składniki:

  • Pół szklanki orzechów laskowych/migdałów/włoskich/pekan
  • 1/3 szklanki żurawiny suszonej
  • 5 sztuk daktyli niesiarkowanych
  • 6 łyżek kajmaku czekoladowego
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • pół szklanki wybranego proszku z owoców liofilizowanych (nasz faworyt to czarna porzeczka)

Wykonanie kulek mocy jest banalnie proste i zajmuje zaledwie 15 min. Potrzebny nam będzie blender kielichowy.

Zaczynamy od  blendowania przez około 30 sekund orzechów i płatków owsianych na drobne kawałki, a następnie dodajemy daktyle – wszystko razem rozdrobnić. Kolejno dodać kajmak i wymieszać do uzyskania kleistej konsystencji- czyli ok. 4-5 łyżek. Uformować kulki w dłoniach. Ostatnim krokiem jest obtoczenie kulek w proszku z liofilizowanych owoców (naszym faworytem jest czarna porzeczka) 🙂