Zalety owoców i warzyw liofilizowanych

Zalety owoców liofilizowanych

Producenci wciąż poszukują nowych metod utrwalania żywności, które pozwolą przedłużyć trwałość surowców i produktów spożywczych. Oprócz popularnych i stosowanych na skalę przemysłową metod fizycznych utrwalania żywności, takich jak: suszenie, mrożenie, pasteryzacja i sterylizacja, coraz większą popularność zyskuje proces liofilizacji. To, co jeszcze nie tak dawno spożywali jedynie kosmonauci i himalaiści, stało się dostępne dla każdego. Liofilizacja nazywana także suszeniem sublimacyjnym jest procesem technologicznym, w trakcie którego z zamrożonego produktu usuwa się wodę, z pominięciem procesu skraplania.

Liofilizacja jest jedną z najlepszych metod utrwalania żywność. Dzięki tej metodzie konserwacji zabezpiecza się produkty przed zepsuciem a także zachowuje ich wartość odżywczą, dlatego jest to idealne rozwiązanie dla podróżników oraz osób żyjących w ciągłym biegu.


Liofilizat kontra żywność instant

Różnica jest zasadnicza. Produkt liofilizowany jest całkowicie naturalny. Burak, ananas, kiwi, jagody, seler czy zupa pomidorowa zostają w trakcie liofilizacji pozbawione zawartej w nich wody, głęboko zamrożone (temperatura wynosi minus 40 °C) i szybko wysuszone. Po ponownym zalaniu płynem od razu odzyskują walory odżywcze.

Żywność instant jest zaś na ogół poddawana działaniu wysokich temperatur, a na dodatek nasycona solą i szkodliwymi dla zdrowia dodatkami. Wypełniona spulchniaczami, tłuszczami trans, wzmacniaczami smaku (glutaminian sodu), sztucznymi barwnikami i aromatami. Natomiast żywność liofilizowana zachowuje naturalny smak.

Dlaczego liofilizacja jest zdrowa?

Jak wynika z badań, rozdrobnione do postaci molekuł składniki odżywcze są doskonale przyswajane przez organizm. Proces liofilizacji pozwala usunąć rakotwórcze azotyny. Burak czy maliny nie tracą witamin i minerałów, a także ważnych dla zdrowia substancji biologicznie czynnych, np. polifenoli. Zaletą liofilizacji jest też to, że poddawana głębokiemu zamrożeniu żywność nie wymaga środków zapobiegających utlenianiu ani konserwantów. Dzięki temu liofilizowane dania mają długi termin przydatności do spożycia (nawet do 25 lat). Należy jednak pamietać, iż są one bardzo wrażliwe na wilgoć. Liofilizaty należy przechowywać w bezwzględnie suchych warunkach.

Ciekawostka:

na 100 g proszków z owoców liofilizowanych wykorzystano ok. 1kg owoców

Jakie są zalety liofilizacji żywności?

 • pozbawienie produktu liofilizowanego niemal całkowitej ilości wody, co zapewnia:
 – długotrwałe przechowywanie,
 – ograniczenie rozwoju drobnoustrojów
 – ograniczenie zachodzenia zmian enzymatycznych, 
 – zmniejszenie objętości i masy produktu.
• możliwość łatwego odtworzenia właściwości produktów przez rehydratację
• zachowanie wysokich walorów smakowych oraz aromatu, niezmienionych w stosunku do wyjściowego produktu 
• zachowanie wartości odżywczych, niezmienionych w stosunku do wyjściowego produktu
• brak dodatku chemicznych konserwantów
• możliwość przygotowania i spożycia w trudnych warunkach środowiskowych (wysokiej wilgotności, wysokich i niskich temperatur)

truskawka-liofilizowana