Kiszonki – sposób na odporność

Kiszonki to wielkie dobrodziejstwo polskiej tradycji kulinarnej. Nasza regionalna żywność oparta na przetworach jest w stanie dostarczać bardzo wiele ważnych dla zdrowia składników. Dzisiaj każdy sklep ze zdrową żywnością stawia na naturalne kiszonki, które mają tradycyjny smak, ale także zachowują pełnię swoich właściwości.

Dlaczego kiszonki są tak zdrowe?

Tego typu przetwory najczęściej są zjadane w czasie jesienno-zimowym, a także na przednówku. W tym czasie brakuje już świeżych warzyw i owoców, a te które są obecne na półkach w marketach rozczarowują swoimi walorami smakowymi. Dlatego kiszona kapusta, ogórki, buraki, marchew czy kalafior w okresie zimowym to najlepsze co możemy uczynić dla swojego zdrowia

W trakcie procesu fermentacji beztlenowej cukrów zawartych w warzywach powstaje kwas mlekowy, a także wiele witamin z grupy B oraz A, K, E oraz duże ilości witaminy C. Co równie istotne w soku oraz w samych kiszonkach znajdują się pożyteczne bakterie, które usprawniają pracę układu pokarmowego przyczyniając się zarówno do lepszego wchłaniania jak i stanowią barierę dla niepożądanych, szkodliwych dla nas bakterii. Utrzymanie odpowiedniej flory bakteryjnej w organizmie wpływa więc na odporność całego organizmu, jego wydolności i zdolności do efektywniejszego oczyszczania z toksyn i produktów przemiany materii. Flora bogata w dobroczynne bakterie to również łatwiejsze odchudzanie i utrzymanie prawidłowej wagi ciała.

Sok z kiszonek est tym cenniejszy, że do słonej wody uwalniane są substancje i witaminy zawarte w warzywach. Otrzymujemy więc napój, który jest dietetyczny, smaczny i zdrowy.

Kiszonki kupne czy domowe – które lepsze

Odpowiedź wydaje się być jasna – domowe przetwory w większości przypadków wygrywają jakością i smakiem. Kiszonki robione samodzielnie możemy doprawić wedle własnego gustu dodając więcej lub mniej czosnku i soli. Z drugiej jednak strony w domowych warunkach, które nie zawsze jesteśmy w stanie wystarczająco kontrolować, kiszonki mogą zaatakować pleśnie oraz bakterie gnilne, które nie tylko zepsują smak, ale także mogą okazać się szkodliwe dla zdrowia. Zarodniki pleśni nie są bowiem tak łatwo wyczuwalne.


Na rynku istnieje wiele gotowych przetworów, warto sprawdzać ich skład, czy zawierają dodatkowe cukry lub konserwanty.
Coraz popularniejsze stają się także zdrowe przetwory w tym między innymi sok z kiszonej kapusty, które kładą nacisk na naturalny przebieg produkcji i zachowanie maksimum wartości. Niejeden sklep ze zdrową żywnością zdaje sobie sprawę z potrzeby posiadania takiego produktu w swojej ofercie. Wiadomym jest, że wielu mieszkańców miast nie ma czasu ale także i możliwości na kiszenie i szukają oni zdrowszych alternatyw.