Diety, odchudzanie a zdrowa żywność

Diety i odchudzanie to temat rzeka. Aktualnie prawie każdy sklep ze zdrową żywnością posiada wiele produktów typu „bez cukru”, „light” lub „slim”. Mówią o tym wszyscy i niemal wszyscy się tym interesują. Dieta 1000 kalorii, post Daniela, dieta Dukana i wiele, wiele innych – to tylko niektóre z głośnych i promowanych – jako dieta cud – rozwiązań, które mają zmienić nasze życie na lepsze.

Czy jednak naprawdę dieta odchudzająca poprawi nasz stan zdrowia?

Odpowiednia masa ciała jest oczywiście niezwykle ważna. Nadwaga i otyłość są bowiem czynnikami sprzyjającymi takim chorobom jak cukrzyca, nadciśnienie, choroby układu krążenia, niewydolność serca i wiele innych. Nie dziwi więc fakt tak dużego zainteresowania obniżaniem wagi, dietami i żywnością ekologiczną przez ludzi w każdym wieku i z każdej grupy zawodowej. Sklepy ze zdrową żywnością to częsty przystanek nowicjuszy odchudzania, jednak ich wybory zakupowe nie zawsze są prawidłowe.

Często jednak odchudzanie nie ma nic wspólnego ze zbilansowaną i zdrową dietą. Chociaż tego typu metody obniżania wagi wydają się być skuteczne, to niosą ze sobą wiele zagrożeń – np. prowadzą do niedoborów w organizmie. Początkowo brak wielu witamin i minerałów jest niezauważalny, jednak może być bardzo groźny. Organizm pozbawiony podstawowych substancji odżywczych staje się słaby, zaburzona może zostać gospodarka hormonalna, układ odpornościowy działa na znacznie niższym poziomie. Stąd już tylko krok do poważnych chorób, których początek bardzo często bierze się z niewłaściwej diety.

Jak więc pogodzić dbanie o szczupłą sylwetkę ze zdrową żywnością?

Przede wszystkim należy pamiętać o różnorodnym menu. To podstawa, by zawrzeć w swojej diecie wszystko, co jest potrzebne organizmowi, czyli produkty zawierające węglowodany, białka i tłuszcze. Polska regionalna żywność jest doskonałym źródłem tych składników, dlatego nie musimy szukać egzotycznych roślin czy nasion, by urozmaicić dietę. W Polsce, szczególnie w okresie letnio-jesiennym zdrowa żywność jest niemal na wyciągnięcie ręki. Świeże warzywa i owoce prosto od rolnika są nadal dostępne, a żywność ekologiczna, która wciąż zyskuje na popularności, staje się łatwiejsza do zdobycia.

Dobrą praktyką żywieniową jest metoda 5 posiłków. W myśl tej zasady, należy konsumować posiłki często, jednakże nie najadając się do syta. Ma to służyć mniejszemu obciążaniu układu pokarmowego oraz lepszemu wchłanianiu się witamin i mikroelementów. Dieta ta zapobiega również tworzeniu się złogów i zakwaszaniu organizmu. Metoda 5 posiłków, której kluczem jest zdrowa dieta, zyskuje na popularności także na zachodzie Europy.

Pamiętajmy więc, by w ferworze zrzucanych kilogramów nie osłabić swojego organizmu. Dostarczając mu w czasie odchudzania mniej kalorii, ale zachowując odpowiednią ilość składników odżywczych i witamin, z pewnością zauważmy efekty nie tylko na wadze, ale także na naszej kondycji i samopoczuciu.