Antybiotyki naturalne

naturalne antybiotyki - czosnek

Stosowanie antybiotyków – zalety oraz przeciwwskazania. Czy można się uodpornić na działanie antybiotyków? Jakie są negatywne skutki stosowania antybiotyków bakteriobójczych? Czy antybiotyki naturalne są dobrą alternatywą dla leków aptekarskich?

Czym są antybiotyki?

Antybiotyki to substancje, których działanie niszczy lub hamuje rozwój komórek bakterii. Stosuje się je w terapiach u ludzi, zwierząt, a czasami nawet roślin. Charakterystyczną cechą antybiotyków jest zdolność do uszkodzenia lub wywołania śmierci organizmu drobnoustrojów, bez uszkodzenia tkanek ludzkich lub zwierzęcych. Nierzadko zdarzają się sytuacje, kiedy pacjent nie reaguje na podany antybiotyk, a choroba rozwija się dalej do momentu zastosowania właściwego leku.

Skutki stosowania antybiotyków

Nadużywanie stosowania antybiotyków prowadzi do uodpornienia organizmu na czynniki niszczące poszczególne mikroorganizmy. Wówczas antybiotyki bakteriobójcze doprowadzają do antybiotykoodporności. Polska jest w czołówce krajów, które nadużywają antybiotyki bakteriobójcze. Lekarze przepisują je wyłącznie podczas terapii antybakteryjnej, natomiast pacjenci często nie kończą zalecanego dawkowania i wykorzystują pozostałości antybiotyku podczas kolejnego przeziębienia. Łykanie leków na własną rękę nie jest dobrą praktyką, ponieważ brak obecności bakterii powoduje daremne przyjmowanie antybiotyku np. podczas leczenia wirusa. Takie sytuacje mogą doprowadzić do antybiotykoodporności, a w konsekwencji niskiej skuteczności stosowania antybiotyków bakteriobójczych w przyszłości.

Należy mieć na uwadze, że antybiotyki bakteriobójcze przyswajane są nie tylko podczas choroby w tabletkach, ale także, spożywając je w artykułach spożywczych oraz stosowanym w przemyśle hodowli zwierząt. Jakość pożywienia oraz faszerowanie zwierząt i pożywienia antybiotykami staje się z dnia na dzień coraz powszechniejsze, co doprowadza do wspomnianej odporności na działanie antybiotyków.

Szkodliwość antybiotyków

Stosowania antybiotyków w postaci leków wiąże się także z wyrządzonymi szkodami w naszym organizmie. Możemy więc zaobserwować nie tylko skutki w postaci antybiotykoodporności, ale także działania wywołane toksynami zawartymi w lekach. Toksyczność antybiotyków bakteriobójczych nie jest wysoka, lecz mimo to potrafią wywołać działania niepożądane. Do najważniejszych działań toksyn twórczych należą działania:

  • nefrotoksyczne – negatywny wpływ na nerki
  • hepatotoksyczne – negatywny wpływ na wątrobę
  • ototoksyczne – niszczą struktury ucha wewnętrznego
  • toksyczne – negatywnie wpływa na szpik kostny

Dodatkowo, stosowane antybiotyki antybakteryjne potrafią wywołać reakcje uczuleniowe. Ich siła i natężenie może być zależna od organizmu chorego. Uczulenia występują w postaci wysypek skórnych, obrzęków i gorączki aż do wstrząsu anafilaktycznego, który może doprowadzić nawet do śmierci. Należy pamiętać, że organizm podczas stosowania antybiotyku oraz trwającej choroby jest osłabiony i bardziej podatny na różnego rodzaje uczuleń, których dotychczas mogliśmy nie przejawiać.

Ostatnią poważną szkoda stosowania antybiotyków bakteriobójczych są dysbakteriozy, czyli zmniejszenia naturalnej flory bakteryjnej człowieka. W konsekwencji stosowania leku mogą powstać zjawiska zaburzenia trawienia i przyswajania składników odżywczych (niedobory) oraz możliwości nadkażeń.

Naturalne antybiotyki roślinne

Alternatywą dla szkodliwych antybiotyków są naturalne antybiotyki roślinne. Mają podobne właściwości do leków syntetycznych. Także niszczą bakterie, grzyby i pierwotniaki. W przeciwieństwie do aptecznych odpowiedników naturalne antybiotyki nie powodują zjawiska antybiotykoodporności, czyli braku wrażliwości na określony antybiotyk przez bakterie. Dodatkowo naturalne antybiotyki nie niszczą dobrych bakterii, które chronią przed patogenami.

W związku z tym, że nasz styl życia przyczynia się do wielu chorób, które zwalczamy antybiotykami nawet przy najmniejszej infekcji, ma to ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.

Naturalny antybiotyk nr 1: czosnek

Właściwości czosnku od wieków stanowią podstawową metodę leczniczą. Ten naturalny antybiotyk stanowi sprawdzone remedium na infekcje dróg oddechowych. Często jest kwalifikowany jako „naturalny antybiotyk na zatoki”. Naukowcy z całego świata sprawdzali właściwości czosnku i udowodnili, że potrawy zawierające w sobie czosnek z czasem posiadają ponad 70% mniej bakterii. Testy zostały również przeprowadzone na żywych organizmach i potwierdziły teorię zwalczania bakterii przez ten magiczny produkt. Każdy ząbek zawiera 0,2% olejku eterycznego, glikozyd aromayczny, allinę oraz dwu i trisiarczki alliowe i metylowe. Poza tym zawiera wiele witamin np. C, B, białka minerały. Za ostry charakterystyczny zapach jest odpowiedzialna allina, która stanowi największy czynnik bakteriobójczy tego produktu.

Naturalny antybiotyk nr 2: cebula

Podobnie jak czosnek – stosowana przez nasz babcie, ich babcie i prawdopodobnie również ich babcie. Naturalny antybiotyk zabija bakterie oraz udrażnia drogi oddechowe, dzięki zawartym olejkom lotnym. Cebula to także bogate źródło witaminy C i organicznych związków siarki. Zawiera protaminę A, witaminy, B1, B2, PP, sole wapnia, fosforanu magnezu cynku i selenu.

Naturalny antybiotyk nr 3: fermentowana żywność

Kapusta kiszona,ogórki, kimchi to produkty bogate w bakterie kwasu mlekowego. Działają bakteriobójczo, ale także przeciw rozwojowi skupisk bakterii. Przywracają równowagę biomu jelitowego, zwalczając między innymi gronkowca złocistego.

Naturalny antybiotyk nr 4: olejek z oregano

Naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Georgetown w swoich badaniach wykazali, że olejek z oregano (Origanum vulgare) zwalcza grzyby i bakterie tak samo skutecznie jak tradycyjne antybiotyki, takie jak streptomycyna, penicylina i wankomycyna. Olejek z oregano poradził sobie z grzybami Candida albicans, które są główną przyczyną trudnych do leczenia grzybic oraz gronkowcem złocistym. Lecznicze właściwości olejku z oregano przypisuje się substancji o nazwie karwakrol, choć z badań wynika, że także inne związki zawarte w tym olejku działają bakteriobójczo. Przyjmując olejek, należy pamiętać, aby nie przekroczyć dopuszczalnej dziennej dawki, tj. około 10 kropli na łyżeczce płynu 3 razy dziennie.

Naturalny antybiotyk nr 5: imbir

Imbir sprawdzi się w przypadku zakażeń bakteryjnych układu pokarmowego. Wykazano, że przyprawa ta zwalcza takie patogeny, jak Salmonella, Listeria czy Campylobacter, które odpowiadają za zatrucia pokarmowe, zapalenia żołądka czy jelit. To dlatego imbir dodaje się do sushi (zawiera surową rybę) i owoców morza. Należy pamiętać, że imbiru nie należy podawać dzieciom poniżej 2. roku życia.

Naturalny antybiotyk nr 6: chrzan

Świeży korzeń chrzanu ma działanie bakterio- wiruso- i grzybobójcze, które zawdzięcza substancjom, takim jak fitoncydy lizozym i alkohol fenyloetyl. Chrzan w postaci syropu sprawdzi się zwłaszcza w przebiegu infekcji dróg oddechowych. Syrop z chrzanu ma działanie wykrztuśne i odkażające górne drogi oddechowe. Można go także zastosować w uciążliwym kaszlu oraz zapaleniu oskrzeli.

Naturalny antybiotyk nr 7: żurawina

Pewnie niewielu z Was o tym wie, że żurawina to naturalny antybiotyk bakteriobójczy. Stosowany przede wszystkim w infekcjach układu moczowego, wywoływanych najczęściej przez bakterie E. coli. Żurawina wypłukuje bakterie z dróg moczowych, dzięki czemu przyspiesza proces leczenia, a także zapobiega rozwojowi kolejnych infekcji. Poza tym zmniejsza ryzyko rozwoju wrzodów żołądka. Zapobiega bowiem osadzaniu się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę na ścianie żołądka.

 

Pozostałe naturalne antybiotyki

Naturalny antybiotyk nr 8: Fermentowane produkty

Zsiadłe mleko, kefir, jogurt być może nie zwalcza tylu bakterii co jego roślinny odpowiednik, lecz również posiada moc bakteriobójczą. Efektywnie zwalcza Helicobacter pylori, powodującą wrzody żołądka lub zapalenie śluzówki.

Naturalny antybiotyk nr 9: Miód

Miód swoje antybiotyczne właściwości zawdzięcza substancjom, takim jak nadtlenek wodoru, lizozym, inhibina i apidycyna. Potrafią one zwalczać bakterie gram-dodatnie, takie jak gronkowce i paciorkowce. Poza tym miód działa na laseczki wąglika, prątki gruźlicy czy rzęsistka pochwowego. Poradzi sobie również z chorobotwórczymi grzybami z rodzaju Candida. Najlepiej sięgać po miody spadziowe z drzew szpilkowych, lipowe i grykowe z pasiek położonych powyżej 1000 m n.p.m. Te rodzaje zawierają najwięcej inhibiny.

 

Jeśli zastanawiacie się w jaki sposób można zbudować odporność organizmu oraz jakie właściwości płyną z urozmaiconej diety polecamy zapoznać się z naszym artykułem o stosowaniu kiszonek w codziennej diecie. W temacie zbilansowanej diety zachęcamy również do zapoznania się z artykułem dotyczącym różnorodnej diety w celu dostarczania odpowiedni mikroskładników i czerpania witamin z naturalnej, nieprzetworzonej żywności.