Jaka herbata jest najlepsza na jesień i zimę?

jaka-herbata-najlepsza

Pierwsze mroźne dni już za nami… Słońca jest coraz mniej, dni stają się coraz krótsze. W takie dni wielu z nas tarci zapał do stawiania czoła codziennym wyzwaniom oraz motywację do podejmowania aktywności fizycznej. Wymówką jest często osłabienie oraz panujący ziąb na zewnątrz. Rozwiązaniem na „jesinnego lenia” jest kubek gorącej herbaty. W okresie jesienno-zimowym zdecydowanie chętniej po nie sięgamy. Warto zatem wiedzieć, które i w jakiej formie wpływają najkorzystniej na nasze sampoczucie, ponieważ nie wszystkie mają takie samo działanie.

Jakie zatem sprawdzą się najlepiej?

 

Herbata czarna (czas parzenia 2-3min., 96 stopni C)

Jest to najpopularniejszy rodzaj herbaty na całym świecie. Występuje ona w różnych odmianach z niezlicznymi dodatkami np. z owocami, z przyprawami. Wiadomo, że zawarta w niej tanina dobrze działa na nasz układ pokarmowy, pomaga przy zatruciach oraz ułatwia trawienie ciężkich posiłków. Ma ona także działanie moczopędne. Dlatego trzeba uważać z iloscią wypijanych filiżanek, gdyż pita w mocnej wersji i w dużych ilościach może spowodować gromadzenie się wody w organizmie. Poza tym nie zaleca się jej osobom z nadciśnieniem tętniczym. Słynna jest także z działania pobudzającego, przez co nie zaleca się picia jej przed snem.

Herbata z morwy (czas parzenia 5 min, 100 stopni C)

Herbatka ziołowa na bazie morwy białej to propozycja dla osób, które chcą wspierać prawidłowy poziomu cukru we krwi. Idelanie sprawdzi się pita ok. 20-30 min przed większymi posiłkami np. obiadem.

Wszystkie trzy jej składniki, wykorzystują działanie synergistyczne. Dominujący w składzie liść morwy białej korzystnie wpływa na przemiany węglowodanów, natomiast kora cynamonowca przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi. Trawa cytrynowa nadaje orzeźwiający smak oraz wspierają prawidłowy metabolizm glukozy.

Herbatka ziołowa ( czas parzenia 5-7 minut, 100 stopni C)

Herbaty ziołowe słyną ze swoich właściwości oczyszczających oraz leczniczych, posiadają bowiem korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.

Nasza propozycja to „Oczyszczająca Moc” – kompozycja ziół, w której składzie znajdziemy liść pokrzywy zwyczajnej, ziele skrzypu polnego i liść czarnej porzeczki, które wspierają funkcję wydzielniczą nerek oraz owoc kopru włoskiego, wspierającego oczyszczanie organizmu.

herbata_liściasta

Herbata owocowa z suszu ( czas parzenia 5-7 minut, 100 stopni C)

Dzięki unikalnej kompozycji owoców nadaje wyśmienity smak, który przywodzi na myśl wspomnienie lata. Dominujący w składzie owoc bzu czarnego wspomaga oczyszczanie organizmu, owoc czarnej porzeczki pomaga utrzymać prawidłowy stan stawów, a owoc jagody decyduje o wyjątkowości smaku tej herbatki.

Herbata zielona (najlepsza liściasta, parzenie 1-3 min., 70-85 stopni C).

Znana jest z zawartości dużej ilości polifenoli (30%) i katechin, które są źródłem naturalnych przeciwutleniaczy. Zmniejszają one ryzyko zapadalności na wszelkiego rodzaju choroby, np. układu krwionośnego czy nowotwory. Wiele badań podaje, że jednym z najsilniejszych związków w niej zawartych jest galusan epigallokatechiny (EGCG). W głównej mierze to on odpowiada za jej silne właściwości lecznicze. W zielonej herbacie znajduje się także kofeina. Co prawda, nie tyle, co w kawie, ale wystarczająco dużo, by pobudzić organizm. Dlatego nie będzie to najlepszy wybór na jesienny wieczór (minimum 3 h przed snem) szczególnie jeśli mamy problemy z zasypianiem. W okresie jesienno-zimowym z ilością wypijanych filiżanek zielonej herbaty, gdyż ma ona działanie wychładzające. 

zielona_herbata

Rumianek (najlepsza w postaci suszu, parzenie 10 min., 96 stopni C).

To jedno z najpopularniejszych ziół, jakie można spotkać w polskich domach. Ma ono szerokie zastosowanie. Obniża poziom stresu, co pozytywnie działa na skórę (np. zmniejsza skazy skórne), działa relaksująco, uspokaja. Co więcej, dzięki antystresowemu działaniu może przyczyniać się do wzrostu serotoniny i melatoniny (hormonów odpowiedzialnych za efektywny sen). Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwskurczowe (informacja ważna szczególnie dla osób aktywnych fizycznie). Zwalcza bóle brzucha, wzdęcia i objawy zespołu jelita drażliwego.

Herbata aroniowa ( czas parzenia 5-7 minut, 100 stopni C)

Według literatury bogata jest w witaminy, kwasy organiczne, flawonoidy, pektyny i sole mineralne. Herbata aroniowa pomaga ustabilizować pracę układu krążenia. Aronia jest jednym z najzdrowszych owoców na świecie. Jest bombą witaminową. Herbata aroniowa posiada witaminy: P, C, B1, B6, E, PP. Skutecznie reguluje nadciśnienie tętnicze, zapobiega odkładaniu się cholesterolu w ściankach tętnic, oraz chroni przed chorobami serca.